Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kváskový chléb

Kváskový chléb

Kvásek

žitná mouka

voda

zavařovací sklenice (7 dcl)

 

Postup:

1. den

Ve sklenici rozmícháme asi 3 lžíce vody a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko kašovité konzistence. Lépe hustší, kvašením zřídne. Přikryjeme folií, uděláme do ní dírky a necháme na lince do druhého dne

2. den

Na kvásku by měly být vidět malinké bublinky, náznak toho, že se něco děje.Kvásek tedy nakrmíme- přimícháme další tři lžíce vody a mouky, aby ve sklenici bylo opět těstíčko o konzistenci kaše. Necháme v teple.

3. den

Kvásek určitě mírně nakysle voní. Přikrmíme jako 2.den a necháme  v teple.

4. den

Kvásek výrazně kysele voní i chutná. Je třeba ho znovu přikrmit.

Když nakrmený kvásek stoupá nahoru , dá se s ním už péct- ochutí těsto a pomůže malinko nakynout, ale na to, aby se chléb dal péct jen z něj a bez droždí, je kvásek stále slabý.

Opravdu silný kvásek je asi až po 14 dnech pravidelného omlazování.

 

Základní recept na kváskových chléb

 

30 g pravidelně krmeného kvásku

150 g žitné mouky

150 g vody

Vše smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit.

K hotovému rozkvasu přidáme

200 g vody

250 g pšeničné chlebové mouky

100 g hladké mouky

2 lžičky kmínu

2 lžičky soli

 

Zakryté necháme 1,5 až 2 hodiny kynout. Následně vyškrábneme na pomoučenou pracovní plochu. Promísíme, zformujeme do bochníku, lehce oválíme v mouce a v ošatce (nebo míse vyložené utěrkou) necháme kynout ještě 20 minut.

Chléb pečeme v rozehřáté troubě s plechem na 210 ⁰C. Je třeba ho vykulit přímo na rozehřátý plech a péct přibližně 45 - 55 minut. Do trouby lze vložit i kastrolek s vodou, potom je třeba dávat pozor na opaření párou při otevření trouby.